Energy Drinks

12 maj

Något som blivit mycket populärt de senaste åren är energy drinks, eller energidrycker som de heter på svenska. Alla känner till Red Bull och Burn, bara för att nämna ett par stycken. Vad är egentligen energidrycker och vad innehåller de?

Som namnet indikerar är syftet med dessa drycker att man ska få mer energi, bli uppiggad. För att kunna åstadkomma detta innehåller energidrycker ofta koffein och socker. En del säger att energy drinks är vanlig läsk med koffein. Men detta stämmer inte riktigt, de har fler ingredienser som vanligtvis inte finns i läsk.

Taurin är ett omdiskuterat ämne som finns i de flesta energidrycker. Det är en aminosyra som förekommer naturligt i kroppen. I måttliga mängder är det inte farligt, men vissa forskare menar att det kan vara skadligt vid en längre tids användning. Man vet egentligen inte så mycket om det ännu. Många energy drinks innehåller också glukuronolakton, ett ämne som bildas när kolhydrater bryts ner. Liksom taurin är det inte skadligt i små mängder.

Vad är det som gör energidrycker så effektiva och populära? Naturligtvis spelar koffeinhalten en stor roll. En liten burk energy drink innehåller ungefär lika mycket koffein som en kopp kaffe. Hur pass pigg man blir när man dricker en burk beror naturligtvis på hur van man är vid koffein. Kroppen vänjer sig efter ett tag, och man behöver då mer för att det ska få effekt. Kombinationen av olika energigivande substanser bidrar även till den kick man får av energy drinks.

Som med andra livsmedel som innehåller socker och koffein bör man inte överdriva sitt förbruk av energidrycker. Speciellt utsatta är barn och ungdomar som inte har samma kroppsvikt som en vuxen. De kan därför uppleva biverkningar av koffeinet, som hjärtklappning och huvudvärk.

Det är inte bara barn som ska begränsa sitt intag av energidrycker. En del av de energy drinks som finns på marknaden innhåller ganska mycket koffein. Man ska vara uppmärksam, för det är möjligt att få koffeinförgiftning om man dricker för mycket. Om man blandar energidrycker med alkohol, eller dricker dem samtidigt, ska man också vara uppmärksam. Tack vare koffeinet är det svårare att märka när man blir berusad. Det finns alltså en risk att man dricker för mycket.

Energidrycker innehåller koffein så de är inte lämpliga som törstsläckare eller vätskeersättning när man tränar. Men energy drinks smakar gott och piggar upp, och i måttliga mängder är det ingen fara att dricka dem.