-1

Nuförtiden verkar det som om det finns fler och fler bodybuilders som tar protein i någon form. Bara genom att gå runt den lokala mataffären kommer du förmodligen hitta ett sortiment av proteinberikade produkter. Protein är soja, vassle, kasein, eller mjölk … det handlar om en sak och det är protein.

Naturligtvis är ett av de bästa sätten att få den mängd protein som din diet kräver genom fast föda. Jag är säker på att många bodybuilders skulle hålla med men det är inte alltid lätt att få i sig sitt protein med fast föda. Särskilt när man utför ett heltidsjobb och inte alltid har tid att laga den mat som tillför protein. Det är där proteinshakes har sin plats.

Fördelarna
Så varför är det att så många kroppsbyggare tar proteinshakes? Tja, protein används för framställning av muskler. Proteiner används också för att tillverka hormoner och enzymer. Utan tillräcklig med protein kan våra kroppar inte sätta ihop de strukturer som utgör varje cell, vävnad och organ och inte heller kan det generera de biokemiska ämnen som behövs för kardiovaskulär funktion, muskelsammandragning, tillväxt och läkning. Utan en tillräcklig mängd protein skulle våra muskler inte läka så snabbt och därför kunna leda till överträning av dina muskler vilket kan leda till skador.

Dessutom är det efter ett träningspass ett av de bästa tiderna att få protein i kroppen så att proteinet kan levereras till dina muskler och börja läka.

Eftersom fast föda tar längre tid att smälta och bryta ner proteinet och skicka det till musklerna kan det vara bäst att ta en proteinshake direkt efter ett träningspass eftersom proteinshakes bara tar cirka 30 minuter att nå muskeln efter intag. Man kan definitivt se fördelen att ta en proteinshake i detta fall.

Vilket protein är det bästa valet?
Vassleprotein har blivit et favorittillskott för dom som vill bygga muskler och förbättra sin hälsa. I syfte att dechiffrera vilket protein som är bäst för ett särskilt behov skulle man behöva använda en specifik mätare av något slag (t ex proteintest) för att bestämma vilket protein som ska användas till vem. De mest använda kriterierna för att mäta kvaliteten på ett protein är biologiskt värde vilket är den mängd kväve (kroppsprotein i gram) som skall ersättas av 100 gram protein.

Proteiner med det högsta biologiska värdet anses av många vara det bästa för att främja tillväxt men detta är en ofta ifrågasatts fråga bland forskarna. De flesta forskare som är direkt involverade i proteinforskning är överens om att ju högre BV desto bättre klyvs proteinet och blir kvar i kroppen. Detta bör likställas till mer vunnen muskelmassa (dvs kalorier, motion val, etc.). Det är emellertid ett mycket komplicerat ämne som det inte finns några exakta svar på.

Summan av kardemumman är att vassle är en komplett protein med en mycket högt biologiska värdet och detta innebär att den innehåller alla de väsentliga och icke essentiella aminosyrorna och ståtar med den högsta halten aminosyra i förgrenad kedja som finns i naturen. Biologiskt värde av vassle är ungefär 104 medan den näst högsta biologiska värdet är 100 som finns i hela ägg. Däremot är det biologiska värdet mjölk 91. Det biologiska värdet av kasein är 77, nötkött 80, soja 74, vete 54 och bönor är 49.

Återigen är biologiska värdet bara ett kriterie för proteiner och folk gör ofta för stor sak av det. Till exempel har nötkött ett ganska lågt biologiska värdet men har varit en stapelvara för protein hos idrottare och människor i allmänhet i årtionden. Soja har ett lågt biologiska värdet men har andra potentiellt användbara egenskaper.

Hur mycket ska du ta?
Den minsta mängden protein som du bör ta för att bygga muskler är två gram protein per kilo kroppsvikt. Eventuella ytterligare proteiner som överstiger den dagliga dosen för muskelmassa hjälper bara för att påskynda läkningsprocessen.

Även om det har varit debatt om vilken maximala mängd protein du bör ta in är det min övertygelse att det inte är möjligt för någon att ta för mycket protein. Men om du tar i stora mängder protein är det en bra idé att komplettera din kost med kalcium och magnesium eftersom stora mängder av proteiner har visat att utarma mängden kalcium och magnesium i kroppen. Men jag betonar högt proteinintag av mer än en anledning. Inte bara muskler kräver den fantastiska ingrediensen för att reparera och växa. Även tre fjärdedelar av ämnena i kroppen består av proteiner.

När är bästa tiden att ta proteiner?
Så nu vet du fördelarna och hur mycket du ska ta i men frågan uppstår när är den bästa tiden att ta protein? En av de tider som din kropp är i behov av det som mest är omedelbart efter ett träningspass eftersom kroppen börjar läka muskeln direkt efter ett träningspass. Med proteiner vid denna tidpunkt kommer det att ge kroppen det bränsle den behöver för att läka och växa.

Efter träningen är det en bra idé att ta små måltider som innehåller mycket protein med ungefär tre till fyra timmars mellanrum vilket ger musklerna en konstant tillförsel av protein för att hjälpa dina muskler att läka. Det är också viktigt att ta en proteindrink eller ett långsamt brännande protein (såsom keso) innan du går till sängs och därför ge dina muskler protein eftersom din kropp kommer sakta att utarmas av protein när du sover. Frukost är en viktig måltid eftersom din kropp väntat på näring efter 8 timmars sömn. Ett av de bästa tipsen och råden jag kan ge dig är dock att äta konsekvent dag ut och dag in.

Slutsats
Oavsett dina mål bör protein betraktas som en viktig ingrediens för att uppnå optimal utveckling i fysik och prestanda. Det är verkligen ingen hemlighet att varje person som är allmänhet aktiv i idrott och/eller jobbar med vikter eller andra motstånd kommer att gynnas av att få tillräckligt med protein. Men även de som inte bodybuildar kan hitta fördelar med att ta in protein. Många njuter av antiåldringseffekten som en proteinrik diet kan resultera i. Men det enda sättet att ta reda på hur bra protein kan vara för dig är att prova själv!